I de flesta fall är det lägenhetsinnehavaren som ansvarar för underhållet av fastigheten och betalar eventuella kostnader i samband med detta. Som hyresgäst kan du ha vissa rättigheter och skyldigheter gentemot ägaren, så det är viktigt att vara medveten om vem som äger din lägenhet.
Ägaren till en lägenhet kan vara en privatperson, en grupp människor eller ett företag. Ägaren kan bo i samma byggnad, i en annan del av landet eller till och med utomlands. Ägarens namn anges vanligtvis i hyresavtalet. Om du inte är säker på vem som äger din lägenhet kan du kontakta din hyresvärd eller byggnadens förvaltningsbolag.
Hyresrätter
Ägaren till en hyresfastighet är den som har köpt eller ärvt fastigheten och som får hyra av bostadsföreningen. Ägaren kan bo i samma byggnad, i en annan del av landet eller till och med utomlands. I de flesta fall är ägaren ansvarig för underhållet av hyreslägenheterna och betalar eventuella kostnader i samband med detta. Namnet på lägenhetsinnehavare på hyreskontraktet
Om du har några frågor om hyresobjektet eller om du behöver kontakta ägaren av någon anledning ska ägarens namn och adress anges i hyreskontraktet. Om du inte är säker på vem som äger din hyresbostad kan du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen.
Fastighetsförvaltningsföretag
I vissa i vissa fall kan ägaren till en lägenhet ha utsett ett fastighetsförvaltningsbolag att ta hand om fastigheten. Fastighetsförvaltningsbolaget ansvarar för den dagliga driften av byggnaden, t.ex. att driva in hyran, sköta reparationer och underhållsfrågor och så vidare. Om du behöver kontakta lägenhetsinnehavaren kan du vanligtvis göra följande genom fastighetsförvaltningsbolaget.
Bostadsrätt
Om du har köpt en bostadsrätt så är det du själv som äger lägenheten. Men du bör också komma ihåg att det är bostadsföreningen som har den sista talan när det kommer till din lägenhet, trots att det är du som har köpt den. Bostadsrättsföreningar ansvarar för förvaltning och underhåll av bostadsfastigheter, t.ex. lägenheter och hus. De tillhandahåller också bostäder för personer som inte har råd att köpa ett eget hem eller som behöver specialanpassat boende, t.ex. stödboende.
Äger bostadsföreningar lägenheter?
Ja, i de flesta fall äger bostadsrättsföreningen de lägenheter som de förvaltar. Som hyresgäst har du vissa rättigheter och skyldigheter gentemot ägaren, så det är viktigt att veta vem som äger din lägenhet. Bostadsrättsföreningens namn bör nämnas i hyreskontraktet.
Vilka rättigheter och skyldigheter har en lägenhetsinnehavare?
Som lägenhetsinnehavare har du vissa rättigheter och skyldigheter. Dessa varierar beroende på i vilket land lägenheten är belägen, men i de flesta fall har ägaren rätt till följande:
– Hyra ut sin fastighet till hyresgäster
– Fastställa hyran på en nivå som är i linje med den lokala marknaden
– Få hyran betald i rätt tid
– Vräka en hyresgäst som inte betalar hyran eller orsakar skador på fastigheten
– Utföra reparationer och underhåll av fastigheten
– Få information om eventuella lagändringar som kan påverka dina rättigheter som ägare
– Utse ett fastighetsförvaltningsbolag som tar hand om den dagliga driften av fastigheten
Som ägare är du också ansvarig för att betala alla skatter och avgifter som gäller för din fastighet. I vissa länder kan du också vara skyldig att försäkra din fastighet mot skador eller förlust.