Värdera bostad

Att värdera en bostad behöver inte vara svårt. Det finns några viktiga saker du kan tänka på för att se till att du får en korrekt uppskattning. För det första bör du ta hänsyn till fastighetens läge. Ligger den i ett önskvärt område? Ligger den nära kollektivtrafik eller andra bekvämligheter? Svaret på dessa frågor kommer att påverka hur mycket folk är villiga att betala för bostaden.

För det andra, ta en titt på fastighetens skick. Finns det några större reparationer som behöver göras? Om så är fallet kommer detta sannolikt att sänka bostadens värde. För det tredje ska du tänka på fastighetens storlek. En större bostad kommer vanligtvis att vara värd mer än en mindre. För det fjärde, fundera över eventuella unika egenskaper eller försäljningsargument som fastigheten har. Det kan handla om saker som en stor bakgård, en pool eller en bra utsikt. Om fastigheten har någon av dessa egenskaper kommer den sannolikt att vara värd mer än en liknande fastighet utan dem.

Slutligen får du inte glömma att ta hänsyn till dina egna personliga omständigheter. Vill du sälja snabbt eller är du villig att vänta på rätt köpare? Ditt svar på denna fråga kommer att påverka hur mycket du är villig att acceptera för fastigheten.

Onlinevärdering hus

Onlinevärderingar av ett hus kan vara ett bra sätt att få en uppskattning av hemmets värde. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa verktyg bara är en utgångspunkt. Om du vill få en snabb värdering av ditt hus kan en onlinevärdering vara bra att göra, men de är inte alltid helt säkra. Du kan behöva göra minst fyra stycken onlinevärderingar och sen räkna ut en snittpris för att få ett hum om värdet på ditt hus. Om du menar allvar med att sälja ditt hem är det alltid bäst att ta kontakt med en lokal fastighetsmäklare för att få en mer exakt värdering.

Onlinevärdering lägenhet

Samma sak gäller när du ska göra en onlinevärdering på en lägenhet. Det som ingår i en onlinevärdering av en lägenhet är:

 • Genomsnittligt pris på bostäder i området
 • Antalet rum
 • Månadsavgift
 • Driftkostnad
 • Om det finns kakel ugn eller öppen spis
 • Vilket våningsplan lägenheten ligger på
 • Fastighetens ålder
 • Om lägenheten har balkong eller altan, och i så fall vilka värdestreck de är mot
 • Om det finns hiss i fastigheten
 • Utsikten
 • Renovering av lägenheten

Värdera lägenhet

Genomsnittspriset för lägenheter i området bestäms genom att titta på de senaste försäljningarna i området. Antalet rum, månadshyra och driftskostnader beaktas när man beräknar värdet på en lägenhet. Fastighetens ålder, om det finns en balkong eller terrass och om det finns en hiss i fastigheten är alla faktorer som påverkar värdet på en lägenhet. Utsikten från lägenheten, liksom eventuella renoveringsarbeten som har utförts, tas också med i beräkningen när värdet bestäms.

Detta även om det är en mäklare som värderar lägenheten för dig. En mäklares värdering är i nästan alla fall mer träffsäker än en onlinevärdering eftersom de tar hänsyn till alla samma faktorer och all annan relevant information om fastigheten. De kommer också att kunna ge dig en exakt uppskattning av värdet på ditt hem baserat på deras erfarenhet och kunskap om den lokala marknaden.

Metatitel: Hur man värderar en fastighet

Meta description: Det finns några viktiga saker som du måste ta hänsyn till när du värderar en fastighet. Läge, skick, storlek och eventuella unika försäljningsargument är alla viktiga faktorer. Använd den här guiden för att se till att du får en korrekt uppskattning av ditt hems värde.