Säga upp lägenheten

Det finns några skäl till att du kan behöva säga upp din lägenhet, till exempel om du flyttar från en annan delstat eller om du önskar att minska eller öka storlek på lägenhet. Även om uppsägning kanske inte är den roligaste uppgiften på din lista är det viktigt att göra det på rätt sätt så att du inte råkar ut för några problem längre fram.

Det första steget är att kontrollera ditt hyresavtal för att se hur lång uppsägningstid du har. I de flesta fall har du minst 30 dagars uppsägningstid, men det är alltid bäst att kontrollera för att vara säker. Vanligast är att ha en eller tre månaders uppsägningstid. När du har fastställt hur lång uppsägningstid du behöver ge är nästa steg att skriva ett uppsägningsbrev till din hyresvärd. I skrivelsen ska följande anges:

-Datum då du lämnar lägenheten

-Ditt fullständiga namn och din adress

-Hyresvärdens fullständiga namn och adress

-Ett intyg om att du har lämnat den uppsägningstid som föreskrivs i ditt hyresavtal

Bryta ett hyresavtal

Att bryta ett hyresavtal bör endast ske som en sista utväg, eftersom det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser. Om du bryter ditt hyresavtal kan du bli tvungen att betala hyran för återstoden av hyresperioden, samt alla andra kostnader i samband med att du hittar en ny hyresgäst, till exempel annonsering och ombokningsavgifter. Du kan också skada din kreditvärdighet, vilket kan göra det svårt att hyra en ny lägenhet i framtiden.

Om du behöver bryta ditt hyresavtal ska du se till att få allting skriftligt från din hyresvärd i förväg. Detta inkluderar eventuella avgifter som du kommer att vara ansvarig för och det datum då du måste lämna lägenheten senast.

Uppsägning till din hyresvärd

När du har skrivit allt är nästa steg att skicka uppsägningen till din hyresvärd. Du kan göra detta genom att lämna brevet personligen eller genom att skicka det med rekommenderat brev med begäran om returkvitto. På så sätt kan du bevisa att din hyresvärd har mottagit brevet och när han eller hon har mottagit det.

Flytta ut och återlämna nycklarna

När du har gett din hyresvärd den nödvändiga uppsägningen är det dags att börja packa! När du har flyttat ut och lämnat tillbaka nycklarna till din hyresvärd ska du se till att du får ett kvitto på att du har lämnat tillbaka nycklarna och utrymt fastigheten. Detta skyddar dig om det skulle uppstå några tvister senare.

Ansvar för flyttstäd

Du är ansvarig för att lämna lägenheten i samma skick som när du flyttade in, minus normalt slitage. Detta innebär att du måste städa lägenheten från topp till tå, inklusive ugn, kylskåp och badrum. Om du har skador i lägenheten ansvarar du för att åtgärda dem eller betala för reparationerna.

Kontrollera ditt hyresavtal för att se om det finns några särskilda anvisningar för att städa eller reparera lägenheten. Vissa hyresvärdar kräver till exempel att mattorna rengörs professionellt innan du flyttar ut. Och det var allt! När du har följt alla dessa steg kan du framgångsrikt säga upp ditt hyresavtal och gå vidare till ditt nästa äventyr.