Låna till kontantinsats

En kontantinsats är de pengar som du betalar i förskott för att säkra ett lån. Storleken på din deposition beror på fastighetspriset och vilken typ av lån du väljer. Det är viktigt att komma ihåg att ju större din insättning är, desto lägre blir dina månadsbetalningar.

Låna till lägenhet

Om du inte har råd med en kontantinsats finns det andra alternativ för att hjälpa dig att köpa en bostad. Du kan överväga att ta ett borgenslån, där någon annan går med på att täcka dina återbetalningar om du inte kan det. Du kan också överväga att använda din pension för att hjälpa till med en insättning. Prata med din finansiella rådgivare om vad som är rätt för dig.

Privatlån till kontantinsats

Om du lånar till en kontantinsats är det viktigt att jämföra privatlån för att få det bästa erbjudandet. Se till att du känner till ränta, avgifter och kostnader samt återbetalningsvillkor innan du ansöker. Du kan använda vår kalkylator för privatlån för att räkna ut dina återbetalningar.

Du kan också använda vår återbetalningskalkylator för privatlån för att se hur du genom att göra extra återbetalningar kan spara pengar på räntan. Kom ihåg att om du har svårt att klara av dina återbetalningar, prata med din långivare. De kanske kan hjälpa dig genom att omstrukturera ditt lån eller erbjuda hjälp i nödsituationer.

Ett privatlån är en typ av lån som kan användas för olika ändamål, bland annat för att låna pengar för en kontantinsats. Lånet återbetalas under en överenskommen tidsperiod, vanligtvis mellan ett och sju år. Räntan på privatlån är vanligtvis fast, vilket innebär att dina återbetalningar förblir desamma varje månad. Vissa långivare kan dock erbjuda rörlig ränta, vilket innebär att dina återbetalningar kan stiga eller sjunka beroende på marknaden.

Bolån utan kontantinsats?

Det går inte att komma undan att du måste betala 15 procent av försäljningspriset som en kontantinsats. Vilket betyder att det inte är möjligt att låna till en bostad utan en kontantinsats. En kontantinsats är som ett bevis för din bank att du har pengar som du kan betala tillbaka lånet med. Så om du inte har tillräckligt för en kontantinsats så får du inte låna pengar. Det är en lag i Sverige att man inte får köpa en bostad utan att betala kontantinsatsen. Du kan alltså inte få ett bolån om du inte betalar kontantinsatsen.

Hur mycket kan jag låna?

Eftersom kontantinsatsen ska vara minst 15 procent av bostadens försäljningspris så kan du låna upp till 85 procent av priset av hemmet. Om bostadens försäljningspris till exempel är 2 000 000 kronor kan du låna upp till 1 700 000 kronor.

Du kanske kan låna mer än 85 % om du kan låna av någon du känner eller liknande. Du kan även låna till själva kontantinsatsen så att du behöver låna mindre av banken. På så sätt kan du få lägre ränta och vissa villkor bättre eftersom du har pengar sedan innan. Dock måste du redovisa vart pengarna till kontantinsatsen kommer ifrån så om du har arbetat svart eller får pengar på ett annat olagligt sätt kommer det inte att godkännas.

metatitel: Låna för en kontantinsats – Hur man lånar pengar till sin handpenning

meta description: Lär dig mer om hur du lånar pengar till din kontantinsats. Ta reda på hur du får ett lån för din kontantsinsats och vad du ska tänka på innan du ansöker.