Höja bolån och låna på lägenhet

Om du funderar på att höja ditt bolån och låna på din lägenhet så finns det vissa saker du kan behöva veta. För att få reda på dessa saker kan du fortsätta läsa den här texten och så hoppas vi att det har gett dig lite mer kunskap och vetskap.

Du kan behöva höja ditt lån av flera skäl, bland annat:

-Förbättringar av hemmet

-Konsolidering av skulder

-Betala för oväntade utgifter

-Investera i hyresfastigheter

Detta bör du veta

Om du funderar på att låna till din bostad finns det några saker du bör veta. I de flesta fall kan du låna upp till 80 % av det uppskattade värdet på ditt hem, minus eventuella utestående lån. Detta kallas din belåningsgrad (LTV).

Låt oss till exempel säga att ditt hem är värt drygt 5,6 miljoner kronor och att du har ett utestående lån på 2,3 miljoner kronor. Då har du en LTV på 60%. Det innebär att du kan låna upp till 2,7 miljoner kronor. Din LTV-kvot är viktig eftersom den påverkar den ränta som du kommer att erbjudas för ditt lån. Ju högre din LTV-kvot är, desto högre blir din ränta. Det är också värt att notera att om din LTV är högre än 80 % kan du du kan fortfarande låna pengarna, men du måste betala för en hypoteksförsäkring. Detta skyddar din långivare om du inte kan betala ditt lån.

När du är redo att ansöka om ett lån är en av de första sakerna som din långivare kommer att göra att beställa en värdering av ditt hem. Det uppskattade värdet är vad ditt hem är värt på den aktuella marknadsvärde. Din långivare använder detta för att beräkna din belåningsgrad.

Att göra

Om du vill höja lånet och låna till din lägenhet finns det några saker du måste göra. För det första måste du hitta en långivare som är villig att samarbeta med dig. Det finns många långivare där ute, så det är viktigt att shoppa runt och jämföra räntor. När du har hittat en långivare ska du få ett förhandsgodkännande för ett lån. Det ger dig en uppfattning om hur mycket pengar du kan låna.

När du har hittat en långivare och blivit förhandsgodkänd för ett lån måste du fylla i en låneansökan. I denna ansökan kommer du att få information om din ekonomiska historia och din nuvarande arbetssituation. Var noga med att svara på alla frågor ärligt, eftersom det påverkar ditt godkännande av lånet.

När du har skickat in din låneansökan kommer långivaren att granska den och fatta ett beslut. Om du blir godkänd får du ett bolån. Lånet kommer att ha en ränta och månadsbetalningar som du måste göra. Se till att du budgeterar för dessa betalningar, eftersom du missar dem om du inte gör dem i tid.

Om du inte blir godkänd för ett lån behöver du inte oroa dig. Du kan fortfarande skaffa pengar till din lägenhet genom att låna av familj och vänner. Se bara till att betala tillbaka lånet så snart som möjligt så att du inte försätter dig själv i ekonomiska svårigheter.

Lämna en kommentar