Friskrivningsklausul

Du kanske aldrig har hört talas om friskrivningsklausul innan och det är du verkligen inte ensam om. Det är många som undrar vad det är för något. Så för att reda ut dessa frågor som man kan ha om friskrivningsklausul ska vi gå igenom allt här nedan.

Det du kan behöva veta är att en friskrivningsklausul automatiskt inte gör säljaren helt ansvarsfri inom till exempel en bostadsaffär. En person som är en säljare av en bostad kan dock i vissa fall göra sig helt ansvarsfri om det kommer fram gömda fel eller liknande problem i efterhand. Det går även att göra så att en friskrivningsklausul endast gäller för specifika delar av en bostad, såsom till exempel garage eller liknande.

Hur formulerar man en friskrivningsklausul?

Det viktigaste inom en friskrivningsklausul är nästan det viktigaste. Den får inte vara formulerad fel för då gäller den inte på det sätt som den är menad för. Det är därför otroligt viktigt att du dubbelkollar (helst flera gånger) ihop med en mäklare eller jurist innan klausulen skrivs på. Säljaren kan då bli fri ansvar och då har inte köparen rätt att i efterhand kräva en ersättning om någonting visar sig vara fel, men detta beror på formulering.

Dolda fel i en friskrivningsklausul

Det kan ha varit bra att skriva en friskrivningsklausul om du som säljare in vill vara ansvarig för fel, skador eller liknande som kan visa sig efter att bostaden är såld. Men bara för det är en friskrivningsklausul inte alltid fördelaktig. För det kan även finnas vissa dolda fel, vilket du säkert förstår inte är så positivt.

Det som är mindre fördelaktigt när en friskrivningsklausul skrivs är att priset på bostaden kan bli lägre. Dessutom är det ganska fundersamt om en säljare har en önskan att bli fri från allt ansvar för en bostad. Det kan ge en känsla av att bostaden inte är lika bra som man tror och att det kanske inte är all information om bostaden som har lagts fram på bordet. Vilket i sin tur oftast leder till att den som potentiellt ska köpa bostaden blir osäkra och därmed inte är säkra med att lägga en så stor summa pengar på bostaden.

När skrivs en friskrivningsklausul

Det är inte bara när man ska sälja en bostad som man kan skriva en friskrivningsklausul, men det går samtidigt inte att skriva en när som helst. En klausul som denna kan skrivas om säljaren ska flytta till ett annat land, bostaden är i ett dåligt skick eller om bostaden är ett dödsbo. Dock är det viktigt att veta att säljaren inte får veta om fel med bostaden när en friskrivningsklausul skrivs, det är emot lagen.

Ska finnas i kontraktet

En friskrivningsklausul ska vara med i det kontrakt som skrivs vid köpet, precis som att kontantinsatsen och handpenningen är med. Det spelar ingen roll om det är du som ska sälja eller köpa en bostad, det är lika viktigt att friskrivningen är rätt formulerad och att båda sidor av köpet förstår allting till 100 procent. Om det är något som inte är tydligt i skrivningen kan ni ta hjälp av en märkare eller jurist.

Meta title: Läs det här och få reda på allt om friskrivningsklausul

Meta descprition: När en säljare vill blir fri från ansvar kan en friskrivningsklausul skrivas. Dock är det viktigt att veta en del om friskrivningsklausuler.